Thema's

Team Resource Management
TRM maakt een zeer belangrijk deel uit van de trainingen binnen de professionele luchtvaart. Zelfs de hobbymatige luchtvaart neemt al elementen over (zoals mijn hobby paragliding). Op zich niet verwonderlijk dat dit overgenomen wordt. Er zijn veel beroepsvliegers die het vliegen ook in hun vrije tijd doen en deze “Good Aviation Practices” meenemen naar de vrije tijds luchtvaart. Onlangs ben ik met een ziekenhuis in contact gekomen en daar omarmen ze CRM. Geweldig zijn ze!
Mijn kracht is dat ik na 38 jaar vliegen waarvan 25 jaar aanééngesloten als Captain “de nodige ervaring” heb met het onderwerp CRM. Het is ontwikkeld door NASA na de vliegramp in maart 1977 op het eiland Tenerife. De grootste vliegramp tot nu toe en hopelijk ooit. Eén van de conclusies was dat teamwork, ego/hierarchie/status, tijdsdruk maar vooral communicatie had bijgedragen tot de oorzaak van de vreselijke ramp. Hierna noem ik dit TRM omdat we in Teamverband werken. Tijdens mijn trainingen ga ik hier dieper op in en trek de vergelijkingen door naar jullie “werkvloer”, wat en waar die werkvloer ook mag zijn. En geloof mij, na één minuut zie ik al wat beter kan.
Teamwork bestaat uit zeer veel elementen van gewenst gedrag, niet technische vaardigheden en toewijding. Ook hier geef ik maximale effort en reflectie op datgene wat jullie nodig hebben of aan wensen hebben op de “werkvloer”. We hoeven geen goede vrienden te zijn op de werkvloer maar wel teamspelers met dezelfde mindset.
Wil je dat jullie organisatie nu eens echt authentiek gaat worden en daardoor ook nog eens verbetert? Als je “niet helemaal optimaal” functioneert, als je nu echte verbetering wilt. Waarom laat je mij niet eens over je schouder meekijken? Ik laat jullie organisatie een andere wereld zien. Een wereld van 100% resultaat op basis van een goede en gedisciplineerde uitvoering zoals de luchtvaart dit al jaren doet. Klinkt het ongelofelijk? Het werkt wel !
Communicatie key is en dit wordt ook beschreven in de 13 management principes
Crisis- en risicomanagement
Het nemen van beslissingen als Captain op elf kilometer hoogte, met achthonderdvijftig kilometer per uur, in een buis die gemaakt is van aluminium/kevlar/glare, ergens ver boven een oceaan tussen onweersbuien door, honderden passagiers aan boord, midden in de nacht, een half uur reserve brandstof, spreekt tot de verbeelding. Neem alleen al het feit dat de beslissingen genomen moet worden zodat er ergens veilig geland kan worden met nog minimaal die 30 minuten brandstof in de tanks. Als hoog gekwalificeerd en getrainde professional komen alle aspecten aan bod zoals, effectief en menselijk leiding geven, team building, communicatie, Threat and Error management, besluitvaardigheid, commerciële aspecten, klantbeleving, empathie…. de lijst is onuitputtelijk.
In de toekomst zal ik een lijst publiceren met zoveel mogelijk aspecten die aanbod komen in de luchtvaartoperatie. Veel van deze aspecten kunnen getraind of behandeld worden binnen uw organisatie.
Daarnaast kunt u het Captains domein misschien beschouwen als een profwielrenner die teglijkertijd een orkest dirigeert. (Ik geef toe een bijzondere vergelijking) Het fietsen is onze primaire technische vaardigheid terwijl we dat doen, dirigeren we ook nog een prachtig muziekstuk voor de bühne. Het is juist die unieke combinatie, tijdsdruk, multitasken, menselijkheid, wettelijk kader, resultaat en verantwoordelijkheid die dit beroep tot de verbeelding doet spreken.
En nu is mijn unieke positie dat ik al mijn vaardigheden, kennis en ervaring vertaal naar organisaties waar mensen werken en waar beslissingen genomen moeten worden. Veel luchtvaartprocessen/gebruiken/methodes kunnen één op één worden overgenomen. Voorbeeld? De zeven P‘s: Proper Preflight Planning Prevents Piss Poor Performance. Goede voorbereiding is het halve werk! Overal.
Wist u dat volgens een onderzoek van McKinsey 61 procent van de respondenten uit de Fortune 500-bedrijven aangeeft dat het grootste deel van hun besluitvormingstijd ineffectief wordt gebruikt? Dat is maar liefst 61%! Dit is een verontrustend gegeven, vooral gezien het feit dat velen van hen gespecialiseerd en opgeleid zijn in bestuurs- en bedrijfsprocessen. Als voormalig Captain kan ik mij dat niet voorstellen in de luchtvaart. Alle Captains in de luchtvaartsector, wegen de aanwezige feiten, risico’s en beschikbare informatie zorgvuldig af tijdens ons efficiënte besluitvormingsproces.
Het is een proces dat na inhoudelijke aanpassingen, één op één overgenomen kan worden binnen organisaties. Dus ook binnen uw organisatie! In zekere zin zijn onze middelen (brandstof/geld) in de luchtvaart vergelijkbaar met die van uw bedrijf. Het verschil is dat de Captain en zijn crew ook aan boord van het vliegtuig zijn. We delen dus letterlijk de verantwoordelijkheid en werken samen om veilige en succesvolle vluchten te garanderen. Dat noem ik “shared responsibility from top till bottom and back”
McKinsey beschrijft hoe besluitvorming ernstig te wensen over laat in haar onderzoek. Een “oog-opener”. De percentages zijn schokkend. Dit kan beter! Dit moet beter! Ik wijs u de weg met mijn ervaring van ruim 11.000 vluchten waarin talloze beslissingen genomen moesten worden. En op tijd! En eigenlijk is het besluitproces heel simpel. Je moet het alleen weten en toepassen.
Wilt u dat uw organisatie nu eens echt authentiek gaat worden en daardoor ook nog eens verbetert? Stap uit je vertrouwde omgeving die toch al niet optimaal functioneert en ik laat jullie organisatie een andere wereld zien. Een wereld van 100% resultaat op basis van een goede en gedisciplineerde uitvoering zoals de luchtvaart dit al jaren doet. Klinkt het ongelofelijk? Het werkt wel !
Als je geen (goede en tijdige) beslising neemt gebeurt er wat zwaartekracht met water doet. Je eindigt in de goot.
Je gaat het pas zien als je het door hebt


Verslaving management (ADM management)
Acht jaar lang heb ik deel uitgemaakt van een hulpgroep, waarbij ik collega’s heb bijgestaan die problemen hadden door het gebruik van psychoactieve stoffen. Alcohol, drugs en medicijnen (ADM). Daarnaast ben ik bekend met wat het betekent “in een onveilige omgeving opgroeien”. Op basis van persoonlijke ervaring en kennis kan ik bedrijven hulp bieden hoe hiermee om te gaan. Maar beter, hoe je het beleidsmatig goed aanpakt, borgt en oplost en er als bedrijf er beter uitkomt.
Bij uw organisatie speelt het echt niet? Het komt voor in ALLE lagen van de bevolking dus ook in ALLE organisaties. Schrik niet van de percentages. Dit zijn de feiten die nu aan de oppervlakte bekend zijn! Verslavingskliniek Jelinek heeft in dit rapport uit 2021 aangetoond hoeveel verslaafden er toen in behandeling waren. Check deze feiten. U zult versteld staan en in uw achterhoofd weten dat dit niet alleen geld kost, maar ook uw organisatie ernstig onveilig maakt, niet efficiënt laat functioneren en uiteindelijk een zeer slechte reputatie kan bezorgen.
Door mijn ervaring en kennis wijs ik u de weg, hoe we veilig hiermee om kunnen gaan. Tal van gebeurtenissen ken ik waarbij na afloop beiden partijen opgelucht waren dat het gebruik of verslaving aan het licht was gekomen. Daarna is het probleem op een zeer discrete en veilige manier opgelost. Deze anekdotes binnen een bedrijf geven vertrouwen binnen uw organisatie, geven een goede reputatie, laat zien dat uw organisatie transparant is, lossen deze problemen op en uw bedrijf laat zien dat men verantwoordelijkheid neemt door hulp te bieden en preventief op te treden.
Het gebruik van psychoactieve stoffen is binnen uw organisatie (nog) niet bekend. Maar wat wel bekend is dat het ten koste gaat van efficiency, tijd en vertrouwen op de lange duur. Dit is een feit!
Ja de dronken piloot die wordt betrapt, is te laat, die moet gestraft worden. Maar hoe zit het nu binnen uw organisatie met de zorgplicht? Arboned weet u meer informatie te geven. Let wel dit is een wettelijk kader. En hoe gaat u om met personen op sleutelposities? En hoe nu verder? Ik heb die ervaring en kennis om uw organisatie op de juiste weg te zetten. Hoe zet ik een vertrouwde omgeving op, zodat het ADM-probleem beleidsmatig wordt aangepakt en opgelost. Werp een DAM op tegen ADM.
De wet ziet verslaving als een ziekte en u als werkgever heeft hierin zorgplicht. Maar “gebruik” dit probleem om te laten zien dat uw organisatie hier fantastisch mee omgaat. Maak deze positieve houding zichtbaar. Wees een goede werkgever, dit straalt uit naar uw medewerkers en de bedrijfsreputatie zal sterk verbeteren. Ik weet het, ik heb het zien gebeuren! Maar alles valt of staat met gegarandeerde veiligheid van de verslaafde. Moeilijk? Nee! Wel erg wenselijk en zeer menselijk!
Wil je dat jullie organisatie nu eens echt authentiek gaat worden en daardoor ook nog eens menselijk verbetert? Stap uit je vertrouwde omgeving die al niet optimaal functioneert en ik laat jullie organisatie een andere wereld zien. Een wereld van 100% resultaat op basis van een goede en gedisciplineerde uitvoering zoals de luchtvaart dit al jaren doet. Klinkt het ongelofelijk? Het werkt wel !

Luchtvaart thema’s voor uw organisatie
Veiligheidscultuur
Ons team werkt met bewezen luchtvaartexpertise en ruime ervaring in risicobeheer bij veiligheidsprotocollen. We bieden op maat gemaakte veiligheidsoplossingen om risico’s te minimaliseren en een veilige werkomgeving te garanderen voor het individu, bedrijf en de processen
Leren en verbeteren
Voortdurende verbetering en groei: reflectie, leren van misstappen en streven naar optimalisatie. Cultivering van best practices en procesverbetering voor kostenbesparin en risicovermindering.
Leiderschap
We begeleiden uw organisatie door de complexe wereld van besluitvorming, waarbij we ons baseren op bewezen luchtvaart modellen. Deze implementeren we om processen te stroomlijnen, risico’s analyseren en het doel op tijd te behalen.
Besluit als een Captain met de hulp van een Captain. Ik wijs uw organisatie de weg tot succes.
Organisatiecultuur
Met onze diepgaande expertise in de luchtvaartsector begeleiden we uw organisatie door veranderingen heen. We ontwikkelen en implementeren strategieën om een vlekkeloze overgang te garanderen, of het nu gaat om cultuur, processen of resultaten. Samen nemen we dit traject aan en streven we gezamenlijk naar het behalen van onze doelstellingen